Kor. ime:
Lozinka:
Zapamti prijavu
 NAŠIČKA GEOLOŠKA STAZA (NGS) 
 

Našička geološka staza (NGS) otvorena je 22. rujna 2002. godine, u godini obilježavanja Međunarodne godine planina, 80. obljetnice organiziranog planinarstva u Našicama i 40. obljetnice djelovanja PD „Krndija“ Našice.


NGS vodi kroz sjeveroistočne predjele planine Krndije i većim dijelom slijedi markiranu trasu Našičkog planinarskog puta (NPP). Na stazi se nalazi 12 posebno odabranih, stručno obrađenih i obilježenih geoloških lokaliteta (točaka).

 

Započinje na kraju sela Seone, u okruženju izletišta kod izvora našičkog vodovoda, koje je uređeno natkrivenim odmorištem sa stolovima i klupama. Vodovod je stavljen u uporabu daleke 1906. godine kao prvi vodovod u tadašnjoj Virovitičkoj županiji i od tada je omiljeno izletište Našičana. Ovdje se nalazi i glavni „portal“, odnosno table s podacima o stazi i skicom staze sa pravcem kretanja i smještaj geoloških točaka od Seone od Gradca Našičkog.


Staza ima i poučni karakter i utemeljena je s namjerom da nam približi dio naše geološke baštine, omoguć znanja o Krndiji, o vrhovima njenih stijena, njihovoj starosti i načinu postanka, te iščezlom biljnom i životinjskom svijetu.


Posebne zanimljivosti čine nalazi pretpovijesnog nosoroga, morskoga psa, brojni fosilni nalazi školjaka, morskih ježinaca, puževa, koralja i slično. Ujedno, obilazak staze upozorava i na povijesne zanimljivosti Krndije-postojanje antičke rimske ceste, srednjovjekovni grad iz 14. stoljeća, nekadašnji i sadašnji kamenolomi, napušteni rudnik ugljena, te poznata i nepoznata grobišta vojnika i civila (osobito iz II. svjetskog rata).

 

Sadržaji staze namjenjeni su prije svega mladima u školama, kako bi održavanju „nastave u prirodi“ na licu mjesta upoznali prirodoslovnu baštinu ovoga kraja i njene povijesne zanimljivosti, a o važnosti staze postoji zainteresiranost ne samo planinara već i stručnjaka različiti profila (geolozi, biolozi, geografi, šumari, ekolozi i dr.).

 

Ukupna dužina staze iznosi oko 15km i može se prohodati za 7-8 sati, uključujući kraće odmore i zadržavanja na geološkim točkama.

 


Prikaz veće karte

     
Vidjelo(9713) objavio: admin 
  Objavi na Facebooku
    
 
 Fotografije zadnje

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 
 SASTANCI 

Sastanci se održavaju svakog četvrtka u 20 sati u Dorinom paviljonu u parku.

Dobro došli !

 
 Galerije zadnje 
Planinarski izlet na Krndiju sa Stipom Božićem - Video i foto (14)
Dan slavonskih planinara, (4)
Našički planinari ponovno na Triglavu (2864 mnv) (15)
Našički planinari na Velebitu (10)
Matasić i Tržić ispenjali Signalkuppe (4.554 mnv) (9)