Kor. ime:
Lozinka:
Zapamti prijavu
 NAŠIČKI PLANINARSKI PUT (NPP) 
 

Put u organizaciji našičkog planinarskog društva otvoren je 30. srpnja 1968. godine, kao jedanaesta planinarska transverzala u Hrvatskoj (podatak prema knjizi „Hrvatsko planinarstvo“ autora dr. Željka Poljaka i Vlade Blaškovića, izd. 1975. god.).


Staza prolazi predjelima Krndije, a oni koji dolaze vlakom započinju put kod željezničke stanice Našice Grad i nastavljaju Ulicom Vladimira Nazora (tzv. Matanovci) prema sjeverozapadu i selu Zoljani. Put prelazi cestu Našice – Požega i u selu Zoljani na predjelu Vranović, kod objekta „Lovački dom“, dolazi se do KT 1. Dalje trasa vodi prema izvoru našičkog vodovoda (otvoren 1905. godine) iza sela Seona i ovdje je KT 2. Dalje put nastavlja šumskom cestom uz potok Lanište, prolazi pokraj napuštenog kamenoloma i izbija na Slavonski planinarski put kod predjela Kolarište (tijekom II. svjetskoga rata ovdje je bilo partizansko groblje) i izlazi na Lončarski vis (491 m) te se s vrha spušta do KT 3 u izletištu Paulinovac. Dalje put vodi šumskom cestom koja je položena grebenom Krndije u smjeru istoka i djelomice prati trasu „rimske ceste“, odnosno puta koji je još u antici povezivao prostor današnje Požeške kotline i našički kraj. Put dolazi do ruševina srednjovjekovnog grada koji se u narodu naziva Bedemgrad ili Gradina, gdje se nalazi KT 4.


Odavde se put blago spušta do KT 5 koja se nalazi na lokaciji Doma odmora „Gradac“ (objekt pokraj ceste Našice – Požega). Odavde do Našica ima 2 sata hoda. Dužina je trase oko 20 kilometara, a može se proći za jedan dan (5 – 7 sati hoda).


Za obilazak se treba prijaviti u PD „Krndija“. Skupine mogu dobiti vodiča, jer na stazi nema žigova.

     
Vidjelo(12408) objavio: admin 
  Objavi na Facebooku
    
 
 Fotografije zadnje

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 
 SASTANCI 

Sastanci se održavaju svakog četvrtka u 20 sati u Dorinom paviljonu u parku.

Dobro došli !

 
 Galerije zadnje 
Planinarski izlet na Krndiju sa Stipom Božićem - Video i foto (14)
Dan slavonskih planinara, (4)
Našički planinari ponovno na Triglavu (2864 mnv) (15)
Našički planinari na Velebitu (10)
Matasić i Tržić ispenjali Signalkuppe (4.554 mnv) (9)