Kor. ime:
Lozinka:
Zapamti prijavu
 Bedemgrad 
 

Bedemgrad je srednjovjekovni utvrđeni grad na Krndiji iznad sela Gradca. Osovljen je na visini od 407m, na teže pristupačnoj i istaknutoj vulkanskoj hridini. Ispod nje se, u južnom podnožju, nalazi stara antička prometnica. Smatra se da je ona povezivala mjesto nedaleko Požege (Incero) s područjem današnjih Našica (Stravianis) i veliki antički grad na mjestu današnjeg Osijeka (Mursa).

Na ovom području pronađena sud tri značajna i zanimljiva nalaza iz razdoblja antike (zavjetna ara ili žrtvenik, nadgrobni spomenik i rimske cigle s oznakom II. rimske legije).
Prvi vlasnici i graditelji Bedemgrada su plemići iz ugarske obitelji Aba-Khan. Kao kasniji gospodari spominju se slavonski plemići Lackovići, Gorjanski, Iločki. Tvrđava je podignuta u XIV stoljeću, okružena je s dva prstena gradskih graba. Od ovoga grada danas se iznad površine uočava tek mali dio obrambenog zida i svojom visinom još uvijek vrlo impresivna ulazna kula. Pretpostavlja se da je imala šest razina, a jedinstvena je u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj po svojim sačuvanim strijelnicma. Struktura zida pojačana je na uglovima pravilnim, glatkim i razmjerno velikim klesancima. Cijeli kompleks ruševina smješten je unutar zaštitnog jarka promjera oko 70m. Turci su je osvojili 1541. godine i od tada počinje njeno propadanje. U povijesnim izvorima ovaj se lokalitet naziva i Gradina, Našička ruševina, Našička razvalina…
Ispod ruševine prolazi Našički planinarski put (NPP) i Našička geološka staza (NGS). Kako bi se posjetiteljima staze, planinarima i izletnicima omogućio bolji pristup, razgledanje ruševine i upoznavanje njene prošlosti, na lokalitetu Bedemgrad uređeno je izletište sa stolovima, klupama i ognjištem.
 
Kako doći do Bedemgrada ?
Pristup Bedemgradu moguć je iz nekoliko smjerova. Preporučamo markirane staze:
- Seona – Slatina jarak – Bedemgrad - 50 min. hoda
- Dom odmora Gradac – Bedemgrad - 45 min. hoda
- Rečica (skretanje na cesti Našice-Požega) – Bedemgrad      - 30 min. hoda
- Paulinovac (skretanje na cesti Našice-Požega – Bedemgrad            - 60 min. hoda

 

    Objavi na Facebooku 
(admin, 10.04.2013),  kom()  vidjelo(1556) Komentirajte ...
   
 
 

Komentari
nema komentara
 Fotografije zadnje

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa