Kor. ime:
Lozinka:
Zapamti prijavu
 O planinarenju 
 

 

Planinarenje kažu: 'nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići. Naprotiv; planinarstvo je način i stil života, kultura življenja, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim,zanimljivijim zdravijim'.
Biti planinar znači obilaziti i upoznati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima... stjecati nove prijatelje....
Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava nekom novom snagom i neviđenim zadovoljstvom.
Primjećujem, čitajući i osvrčući se oko sebe, kako planinarenje postaje sve popularnije, jer u posljednje vrijeme sve više ljudi, posebno mlađih, otkriva prednosti rekreacije koja je još donedavno bila rezervirana, ipak malo više, za starije generacije.
Hodanje i uspinjanje planinama jača mišiće čitavog tijela, potiče imunološki sustav, pozitivno djeluje na rad srca i krvotoka, pospješuje, bez posebnog režima prehrane, smanjenje masnoće u tijelu i tako dalje... i tako dalje... i ovo navedeno je i više nego dovoljno da se odlučite na ovakav stil života. Ako se ikad odlučite na planinarenje, jedno je sigurno; ostat ćete bez daha kad vidite što vam sve nudi „lijepa naša“ o čemu pojma niste imali. Koliko god truda uložite u planinarenje, budite sigurni, višestruko će Vam se vratiti....
 
Ukoliko se odlučite postati planinar, BRAVO ZA VAS, ali ipak,            
U PRIRODI --- OPREZ.
 
Naime, unatoč prekrasnoj prirodi i idili koja Vas bez sumnje očekuje u planinama, planinarenje nikako ne smijete poistovjetiti sa šetnjom u obližnjem parku. Savjetujemo; za početak izaberite izlet kojeg tjelesno i vremenski možete svladati. Nikada nemojte u planinu ići sami, ne odvajajte se od skupine. Savjeti iskusnih planinara su uvijek dobro došli i terba ih uvažiti radi vlastitog dobra. Također, potrebno je računati na moguću promjenu vremena i zbog toga uvijek sa sobom imati pokoji komad rezervne tople odjeće, kapu, zaštitu od kiše. Dakle, pronađite doma nekakav ruksak, potrpajte u njega najvažnije i... „hajdemo u planine-tamo nema zime.“ Kao ne baš iskusna planinarka, savjetujem, jer su me tako učili oni iskusniji,  da se uvijek, ali baš uvijek držite markiranih puteva, kao i da na nogama nosite čvrste udobne cipele ( gležnjače). Ma zapravo, sve skupa i nije neka mudrost; planinarsku opremu valja prilagoditi vremenskim prilikama, planini i trajanju puta.
VAŽNO: Iako je preporučivo gotovo svima, ipak, planinarenje se NE PREPORUČUJE osobama sa oštećenjima zglobova ( koljena i kukova).
 
I za kraj; kada čovjek dobije volju da se organizirano posveti odlascima u prirodu i kada poželi upoznati neke nove ljude i steći nove prijatelje, najbolje je uključiti se u Planinarsko društvo.
Ako ste jedan/na od njih... planinarsko društvo „Krndija“ Vas očekuje. Svakako, DOBRO STE DOŠLI.
    Objavi na Facebooku 
(admin, 11.04.2013),  kom()  vidjelo(1096) Komentirajte ...
   
 
 

Komentari
nema komentara
 Fotografije zadnje

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa 

Planinarski izlet na Krndiju sa